Met het Joomla! inhoudsbeheersysteem kunt u door gebruik te maken van extensies diverse soorten webpagina's maken. Er zijn 5 basistypes extensies: componentsen, modules, templates, taalpakketten en plugins. Uw website bevat de extensies om een basiswebsite te maken in zowel de Nederlandse als de Engelse taal maar er zijn nog duizenden andere extensies op allerlei gebied beschikbaar. De Joomla! Extensions Directory biedt de grootste verzameling Joomla! extensions, vertalingen van veel extensies in het Nederlands zijn te vinden op de downloadsite van JoomlaCommunity.

Componenten

Componenten zijn grotere extensies die voor het hoofdbestanddeel van de inhoud zorgen op de website. Elk component heeft één of meer weergaven die bepalen hoe de inhoud getoond wordt. Voorbeelden van componenten zijn contacten, advertenties, nieuwsfeeds, het beheergedeelte van Joomla! bevat aanvullende extensies zoals menu's, verwijzingsbeheer en het extensiebeheer.

 

Modules

Modules zijn kleine blokjes inhoud die weergegeven kunnen worden op posities op een webpagina. De menu's op deze website worden weergegeven in modules. De core van Joomla! bevat 17 verschillende modules van inlogmodules tot zoekmodules tot willekeurige afbeeldingen te tonen. Elke module heeft een naam die begint met mod_ maar bij de weergave kan een titel getoond worden. De beschreven modules in dit artikel hebben de zelfde titel als de naam.

 

Plugins

Plugins zijn kleine taak-georiënteerde extensies die het Joomla! raamwerk verbeteren. Enkele zijn verbonden met bepaalde extensies en andere, zoals de tekstverwerkers, worden overal binnen Joomla! gebruikt. Meestal hoeven beginners niets te wijzigen aan de plugins die binnen Joomla! geïnstalleerd zijn.

Talen

Joomla! wordt normaalgesproken in de Engelse taal geïnstalleerd maar er zijn vertalingen van de interface, voorbeelddata en helpvensters beschikbaar in meerdere talen. Een daarvan is Nederlands, de vertaling wordt verzorgt door het Dutch Translation Team terwijl de helpvensters via JoomlaCommunity geladen worden. JoomlaCommunity en het Dutch Translation Team zijn geregistreerde vertaalpartners van Joomla! Ook dit gelokaliseerde pakket met de Nederlandse voorbeelddata is ontwikkeld door het Dutch Translation Team.

Templates

Templates geven de website zijn eigen uitstraling. Ze bepalen de weergave, kleuren, lettertypes, afbeeldingen en andere ontwerpaspecten die uw website uniek maken. Uw installatie van Joomla is inclusief vier templates.