Het Joomla! project

Het Joomla! project bestaat uit alle mensen die het Joomla! webplatform en content management systeem bouwen en ondersteunen.

Onze doelstelling is om een flexibel platform voor digitaal publiceren en samenwerking ter beschikking te stellen.

De kernwaarden zijn:

 • Vrijheid
 • Gelijkheid
 • Vertrouwen
 • Gemeenschap
 • Samenwerking
 • Gebruikersgemak

In onze visie zien we:

 • Mensen die publiceren en samenwerken in hun eigen gemeenschap en wereldwijd
 • Software die vrij, veilig en van hoge kwaliteit is
 • Een gemeenschap die leuk en lonend is om in deel te nemen
 • Mensen die overal op de wereld hun eigen taal gebruiken
 • Een project dat autonoom functioneert
 • Een project dat sociaal verantwoord handelt
 • Een project dat vastbesloten is het vertrouwen van zijn gebruikers houden

Er zijn over de wereld miljoenen gebruikers en duizenden mensen die bijdragen aan het Joomla! project. Ze werken in drie hoofdgroepen: De productie werkgroep, verantwoordelijk voor alles wat te maken heeft met software en documentatie; De community werkgroep, verantwoordelijk voor het hebben van een ondersteunende gemeenschap; en Open Source Matters, de non-profit organisatie verantwoordelijk voor het afhandelen van wettelijke, financiële en organisatorische zaken.

Joomla! is een vrij open source project, dat gebruik maakt van de GNU General Public Licentie versie 2 of later.

Hulp krijgen

Er zijn veel plaatsen waar u hulp kunt krijgen bij Joomla!.
Op veel plaatsen vindt u het help icoon. Klik hierop om meer informatie te krijgen over de opties en functies van items op uw scherm.

Parameters

Indien u uw Joomla! site maakt met behulp van extensies, dan worden de details geregeld via de parameters. Parameters besturen alles, van 'of de naam van de auteur getoond moet worden' tot 'wie kan wat zien', tot 'het aantal items dat in een lijst wordt getoond'.

Standaard parameters van iedere component worden gewijzigd via de Opties knop van de werkbalk van de component.

Parameters kunnen ook veranderd worden bij losse items, zoals een artikel of een contact en een menuverwijzing.

Als u tevreden bent met hoe uw site eruit ziet, dan kunt u alle parameters op de standaardwaarden laten waarmee uw site werd aangemaakt. Als u meer ervaren wordt met Joomla! zult u parameters meer gaan gebruiken.

 

Beginnen

Het is eenvoudig om te beginnen met het maken van een website. Als u al iets van de basisprincipes weet kan dat helpen.

Wat is een Content Management Systeem?

Een content management systeem is software die u in staat stelt eenvoudig webpagina's aan te maken en te beheren, door het aanmaken van de inhoud te scheiden van het mechanisme dat nodig is om het op het web te tonen.

Bij deze site wordt de inhoud opgeslagen in een database. Hoe het eruit ziet wordt bepaald door een template. De Joomla! software brengt het template en de inhoud bij elkaar om zo een webpagina te maken.

Website and beheergedeelte

Uw website heeft in feite twee afzonderlijke delen. De website (ook wel voorkant genoemd) is wat de bezoekers van uw site zullen zien. Het beheergedeelte (ook wel achterkant genoemd) wordt alleen gebruikt door de personen die uw site beheren. U kunt het beheergedeelte bereiken door op de link "Websitebeheer" te klikken in het menu "Deze website" of door het toevoegen van /administrator aan het eind van uw domeinnaam.

Inloggen in het beheergedeelte gebeurt met de gebruikersnaam en het wachtwoord dat is aangemaakt bij de installatie van Joomla!.

Inloggen

Gebruik voor het inloggen op de voorkant van uw website het inlogformulier op de voorpagina of de link "Inloggen" in het menu "Deze website". Gebruik de gebruikersnaam en het wachtwoord die zijn aangemaakt tijdens het installatieproces. Eenmaal ingelogd kunt u artikelen aanmaken en aanpassen.

Bij het beheren van uw website kunt u artikelen aanmaken die alleen ingelogde gebruikers kunnen zien.

Aanmaken van een artikel

Eenmaal ingelogd op de voorkant van de website ziet u in deze voorbeelddata een nieuw menu, het gebruikersmenu. Klik, om een nieuw artikel aan te maken, op "Maak een artikel" in dat menu.

Het formulier "nieuw artikel" heeft veel mogelijkheden, maar het opgeven van een titel en iets in het tekstvak volstaat. Om het makkelijk te vinden moet het op gepubliceerd worden gezet en in een bestaande categorie geplaatst worden.

Een bestaand artikel kan worden aangepast door op het wijzig icoon te klikken.

Leer meer

Er kan veel meer geleerd worden hoe Joomla! te gebruiken om de website die u voor ogen staat te bouwen. U kunt veel meer leren op de Joomla! documentatie site en op de Joomla! forums.

Voorbeeld websites

De installatie bevat voorbeelddata, ontwikkeld om enkele mogelijkheden tot het bouwen van een website te tonen. In aanvulling op de informatie over Joomla! zijn er twee voorbeelden van een websites ontwikkeld om te helpen met het bouwen van een eigen website.

Het eerste is een eenvoudige website over de levendige Joomla! community in het Nederlandstalige gebied. Het toont hoe snel en eenvoudige een persoonlijke website gebouwd kan worden inclusief een blogweergave, weblinks en nieuwsfeeds in een module maar ook als paginaweergave. Ook is in dit deel de advertentiecomponent gebruikt en zichtbaar door middel van de advertentiemodule.

Het tweede voorbeeld geeft een fruitwinkel weer en is enigszins complexer. Dit gedeelte is zowel in de Nederlandse als in de Engelse taal opgenomen in de voorbeelddata. Wanneer u op het beheergedeelte de Module Taalselectie (Extensies->Modulebeheer->Taalselectie) publiceert en de plugin Taalfilter (Extensies->Pluginbeheer->systeem Taalfilter) activeert ziet u hoe u uw website meertalig kunt maken. De menu-items zullen dan enkel nog in de geselecteerde taal weergegeven worden. De overeenkomende menu-items kunnen geassocieerd worden in de opties bij de menu-items, deze optie verschijnt alleen indien de plugin taalfilter ingeschakeld is.
Daarnaast leest u hoe u in dit deel gebruikers kunt aanmaken met verschillende rechten en toegangsniveaus.

Bij het bouwen van een gelijksoortige site, of een totaal andere, zullen waarschijnlijk extensies toegevoegd moeten worden en moeten eigen templates gemaakt of aangeschaft worden. Veel Joomla! gebruikers beginnen met het aanpassen van de templates die meegeleverd worden met de standaard installatie. In de twee voorbeeldwebsites leert u al hoe u eenvoudig een andere templatestijl kunt gebruiken en naar eigen wens kunt instellen. Meer informatie hierover kunt u vinden door de diverse beschikbare documentatie te raadplegen of hulp te vragen op de ondersteunende fora.

Subcategorieën

 • Extensies

  Met het Joomla! inhoudsbeheersysteem kunt u door gebruik te maken van extensies diverse soorten webpagina's maken. Er zijn 5 basistypes extensies: componentsen, modules, templates, taalpakketten en plugins. Uw website bevat de extensies om een basiswebsite te maken in zowel de Nederlandse als de Engelse taal maar er zijn nog duizenden andere extensies op allerlei gebied beschikbaar. De Joomla! Extensions Directory biedt de grootste verzameling Joomla! extensions, vertalingen van veel extensies in het Nederlands zijn te vinden op de downloadsite van JoomlaCommunity.